اصل ماجرای احداث سد مجازی در تهران چیست؟
اصل ماجرای احداث سد مجازی در تهران چیست؟
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب تهران گفت: در حال حاضر شهرداری تهران 133 میلیون متر مکعب از آب‌های زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌کند، اگر با همین روند ادامه یاید، در سال 1410 مجبور است به جای 133 میلیون متر مکعب 218 میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی استفاده کند.

به گزارش “نبض انرژی” ، درحال حاضر شهرداری مصرف‌کننده عمده آب در تهران است و حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب یعنی به اندازه ظرفیت سدکرج آب را برای نگهداری فضای سبز مصرف می‌کند، برای مقابله با این مساله کلنگ اولین سد مجازی در تهران زده شد.

در حال حاضر شهرداری تهران 133 میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌کند که اگر همین روند ادامه داشته باشد تا 10 سال آینده میزان برداشت از این منابع حدود 90 میلیون متر مکعب نیز افزایش خواهد یافت که علاوه بر خالی شدن سفره‌ها و دستبرد به منابع نسل آینده، خطر فرونشست هر روز به ما نزدیک‌تر می‌شود، در همین رابطه و برای جلوگیری از بروز بیشتر این اتفاقات هفته گذشته تفاهمامه‌ای بین شهرداری و وزارت نیرو امضا شد که بر پایه آن تا افق 1410، 160 میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری قرار می‌گیرد تا برای آبیاری استفاده کند.

رضا اردکانیان وزیر نیرو در این رابطه گفته است: با اجرای این طرح به اندازه حجم سد امیرکبیر (سد کرج) از آب قابل شرب با کیفیت و مصرف آن در فضای سبز جلوگیری می‌کنیم و این آب‌ها در زیر زمین می‌ماند و از  فرونشست زمین جلوگیری خواهد شد.پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران برای آبیاری فضای سبز و توسعه فضای سبز در سال های آینده قرار می گیرد.

او این اقدام را همانند ساخت یک سد مجازی دانسته و اظهار کرده : به میزان مورد نیاز پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران به مرور قرار می دهیم و در افق طرح 1410 به جای 180 میلیون، 250 میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری قرار خواهیم داد و به مرور چاه‌ها بسته می‌شود.

محمدرضا بختیاری  درباره جزئیات احداث این سد مجازی اظهار داشت: در حال حاضر شهرداری تهران 133 میلیون متر مکعب از آب‌های زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌کند، اگر با  همین روند ادامه یابد، در سال 1410 مجبور است به جای 133 میلیون متر مکعب 218 میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی استفاده کند.

وی افزود: برای جلوگیری از استفاده بیشتر از منابع آب زیرزمینی یک تفاهمنامه بین وزارت نیرو و شهرداری تهران امضا شد و به جای اینکه از منابع آب‌زیرزمینی استفاده شود به میزان 145 میلیون از پساب و 15 میلیون از روان‌آب‌های رودخانه‌ها استفاده کنند.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب تهران خاطرنشان کرد:  160 میلیون متر مکعب آب جدید تقریبا معادل سد کرج و در واقع یک سد مجازی است.

وی یادآور شد: به جای اینکه 160 میلیون متر مکعب از منابع آب‌زیرزمینی و یا سدها برای آبیاری فضای سبز استفاده کنیم، تا افق 1410، 160 میلیون متر مکعب پساب و روان‌آبهای رودخانه‌ها جایگزین خواهد شد.

 

هم‌اینک فضای سبز شهر تهران حدود ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب مصرف می‌کند که ۹۰ درصد آن از محل ۴۰۰ حلقه چاهی است که در اختیار شهرداری تهران قرار دارد، همچنین برای آبیاری فضای سبز شهر تهران حدودا کمتر از چهار درصد از پساب استفاده می‌شود که حدود ۷ میلیون متر مکعب است و اگر این گونه پیش برویم  در افق ۱۴۱۰ باید ۲۱۸ میلیون متر مکعب از محل منابع آبهای زیرزمینی شهر تهران برای آبیاری فضای سبز استفاده شود.

در این راستا و برای مقابله با این مهم روز گذشته تفاهم‌نامه همکاری وزارت نیرو و شهرداری تهران امضا شد که بر اساس آن از این پس فضای سبز پایتخت با پسآب تصفیه شده در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب آبیاری می شود و از این طریق میزان استفاده از منابع آبهای زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز در تهران تا سال ۱۴۱۰ به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند و منبع اصلی تأمین آبیاری تهران پساب تصفیه خانه ها خواهد بود.

پساب خروجی شهر تهران حدودا به ۴۵۰ میلیون متر مکعب می رسد

در همین رابطه تقی زاده خامسی معاون وزیر نیرو گفت: طرح جامع جمع‌آوری فاضلاب شهر تهران پیشرفت فیزیکی حدود ۶۸ درصدی دارد و این طرح در زمان حاضر حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب در سال خروجی پساب دارد که با بهره‌برداری تصفیه‌خانه “فیروزبهرام” در سال جاری، پساب خروجی شهر تهران حدودا به ۴۵۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید.

وی با بیان اینکه این بخشی از ۷۷۸ میلیون متر مکعب پساب خروجی نهایی در سال ۱۴۱۰ شهر تهران است، اظهار کرد: میزان آب مصرفی برای فضای سبز شهر تهران معادل ظرفیت دریاچه سد کرج است به این معنا که یکی از سدهای پنجگانه شهر تهران را باید برای آبیاری فضای سبز شهر تهران می‌دادیم.

معاون وزیر نیرو با یادآوری روند پیگیری‌ها در این باره بین شهرداری تهران و وزارت نیرو اظهار گفت: با امضای این تفاهم‌نامه، چهار درصدی که هم‌اینک از محل پساب برای آبیاری فضای سبز شهر تهران استفاده می‌شود به ۶۰ درصد افزایش خواهد یافت.

تقی‌زاده خامسی گفت: شاه‌بیت این تفاهم‌نامه حفظ منابع آب‌های زیرزمینی و استفاده از پساب، مانند دیگر نقاط جهان است و به جای ۲۱۸ میلیون متر مکعب در افق ۱۴۰۰ فقط ۸۰ میلیون برداشت می‌شود که این هم قابل کاهش است.

صرفه جویی ۱۸۰ میلیون مکعب آب با کیفیت با ساخت سد مجازی در تهران

همچنین رضا اردکانیان وزیر نیرو در این رابطه گفت: با اجرای این طرح به اندازه حجم سد امیرکبیر (سد کرج) از آب قابل شرب با کیفیت و مصرف آن در فضای سبز جلوگیری می‌کنیم و این آب‌ها در زیر زمین می‌ماند و از  فرونشست زمین جلوگیری خواهد شد.

وی با بیان اینکه بر این اساس، پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران برای آبیاری فضای سبز و توسعه فضای سبز در سال های آینده قرار می گیرد، اظهار کرد: کار اجرایی این سد مجازی از فردا شروع خواهد شد، ‌ ادامه داد:  در حال حاضر ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب با کیفیت برای آبیاری فضای سبز تهران مصرف می شود.

وزیر نیرو افزود: به میزان مورد نیاز پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران به مرور قرار می دهیم و در افق طرح ۱۴۱۰ به جای ۱۸۰ میلیون، ۲۵۰ میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری قرار خواهیم داد و به مرور چاه ها بسته می‌شود.

صیانت از منابع آب‌های زیرزمینی و آب آشامیدنی در مقابل جایگزین کردن روان آب‌ها، آبهای سطحی و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری برای آبیاری عرصه‌ها و فضاهای سبز در شهر تهران به عنوان راهکاری منطقی و عملی برای حفظ ذخایر ارزشمند آبهای زیرزمینی و مقابله با مخاطرات ناشی از کاهش بارندگی و نزولات آسمانی در شهر تهران از  اهداف این طرح است.

این تفاهمنامه دو طرف را بر اساس برنامه تنظیم شده در راستای نگهداشت و توسعه فضای سبز شهر تهران تا افق ۱۴۱۰ در بخش‌های مختلف ملزم و برنامه توسعه پیشنهادی فضای سبز شهر تهران، منابع مصرف آب و تغییر منابع مصرف آب تا افق ۱۴۱۰ را مشخص می‌کند که قرار است بر اساس این تفاهمنامه و این برنامه، استفاده از منابع آب زیرزمینی که اکنون منبع اصلی آبیاری فضای سبز است به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.

به این ترتیب وزارت نیرو موظف شده که مابه التفاوت آب مورد نیاز را از پساب تصفیه خانه‌ها تأمین کند. از سوی دیگر، به منظور برنامه ریزی، نظارت، تعیین چگونگی و نحوه اجرای مأموریت‌های مشترک در راستای تحقق محورهای همکاری فی مابین، کمیته راهبردی تفاهمنامه با ترکیب مسئولان وزارت نیرو و شهرداری تهران تشکیل می‌شود و همه اقدامات و همکاری‌های مشترک با مصوبه کمیته مزبور و تحت نظارت آن به اجرا در خواهد آمد.