پیش بینی 42 میلیارد دلار نیاز سرمایه گذاری در برنامه هفتم توسعه در صنعت گاز
پیش بینی 42 میلیارد دلار نیاز سرمایه گذاری در برنامه هفتم توسعه در صنعت گاز
معاون وزیر نفت از پیش بینی 42 میلیارد دلار نیاز سرمایه گذاری در برنامه هفتم توسعه در صنعت گاز خبر داد و گفت: با اتمام قرارداد صادرات گاز به بغداد و بصره، طی مذاکراتی که داشتیم، نهایتا الحاقیه‌ای امضا کردیم که قرارداد صادرات گاز به عراق، تا 5 سال تمدید شد.

به گزارش خبرنگار «نبض انرژی»،مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در حاشیه بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران در نشستی خبری اظهار کرد: با همت همکاران در حوزه بازرسی صنعت نفت کشور، در سال ۱۴۰۲ با افزایش ظرفیت پالایش گاز داشتیم و با به سرویس آمدن پالایشگاه فاز ۱۳، ظرفیت پالایش گاز کشور از یک میلیارد و ۳۱ میلیون مترمکعب به یک میلیارد و ۹۳ میلیون مترمکعب رسید.

وی افزود: گاز تحویلی به شرکت ملی گاز در سال ۱۴۰۰ به میزان ۷۸۹ میلیون مترمکعب بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۸۱۴ میلیون مترمکعب رسید.

معاون وزیر نفت بیش از ۶۴۰۰ روستا در این دولت گازرسانی شد، گفت: صادرات گاز در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش داشت که دلیل آن هم این بود که ترکیه به‌خاطر مشکلاتی که داشت سه ماه از ما گاز دریافت نکرد و در مجموع ۱۶.۵ میلیارد مترمکعب صادرات گاز در سال گذشته داشتیم.

وی افرود: به‌خاطر محدودیت‌های اسکله‌های پارس‌جنوبی، بخشی از گازمایع تولیدی ما به شبکه سراسری تزریق می‌شود که با توسعه اسکله‌ها، ۵۰ درصد در میزان تزریق گازمایع به شبکه کاهش یافته و امسال هم با بهره برداری از اسکله جدید، باز هم موانع صادرات گاز مایع ما کمتر خواهد شد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز تصریح کرد: صدور مجوز برای احداث واحد‌های مینی ال ان جی برای یکی از فولادی‌ها انجام شد تا واحدی با ظرفیت ۱۰۰ تن در روز احداث شود.

وی ادامه داد: بیش از ۱۰۰ واحد شرکت‌های دانش بنیان با صنعت گاز در ارتباط هستند و تفاهم‌نامه‌ای امضا شده تا سقف ۶۰۰ میلیون دلار از شرکت‌های دانش بنیان حمایت می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: تفاهم‌نامه‌ای با دانشگاه‌ها و شرکت‌هایی برای استحصال هلیوم و هیدروژن داریم که کار‌های مطالعاتی در حال انجام است.

وی افزود: افزایش ظرفیتی در فاز دوم شوریجه تا ۲.۲ میلیارد مترمکعب داریم که ظرفیت روزانه برداشت ۲۰ میلیون مترمکعب افزوده خواهد شد و با تکمیل فاز دوم سرانه هم ۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت برداشت ما در زمستان اضافه خواهد شد.

معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: با تکمیل طرح‌های جدید ذخیره‌سازی گاز ۱۱۴ میلیون مترمکعب ظرفیت برداشت گاز از مخازن ذخیره سازی ایجاد خواهد شد.

وی افزود: برای ذخیره‌سازی روزمینی، تا ۵ سال گاز نیم بها به صنایع متقاضی تخصیص می‌یابد و در ۱۹ نقطه تا امروز بحث ایجاد مخازن ذخیره‌سازی روزمینی گاز در نظر گرفته شده است.

معاون وزیر نفت از ایجاد بازار صرفه‌جویی انرژی خبر داد و گفت: در آینده نزدیک گواهی‌های صرفه جویی گاز در بورس انرژی رونمایی می‌شود.

وی ادامه داد: طرح بهینه‌سازی موتورخانه‌ها ادامه دارد و تا امروز بیش از ۹۳ هزار موتورخانه اصلاح و بهینه‌سازی شده‌اند.

چگنی درباره طرح تعویض بخاری‌های راندمان پایین گفت: این جزو تکالیف قانونی ماست و باید ۴ میلیون بخاری راندمان پایین را با بخاری‌های راندمان بالا تعویض کنیم که قرارداد آن به زودی امضا خواهد شد.

معاون وزیر نفت از کاهش ۳ میلیارد مترمکعب مصرف گاز در زمستان ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: در این باره ۳ همت پاداش صرفه‌جویی به مشترکان خوش مصرف گاز پرداخت شده است.

چگنی بیان کرد: شبکه گاز شهری و روستایی کشور نسبت به ابتدای آغاز به‌کار دولت سیزدهم ۵۰ هزار و ۳۷۶ کیلومتر و مجموع انشعابات حدود ۹۳۲ هزار و ۸۶۱ افزایش یافته است؛ تعداد مصرف‌کنندگان عمده صنعتی نیز ۳ هزار و ۴۷ واحد بیشتر شده و تعداد نیروگاه‌های گازرسانی‌شده در این مدت ۲۰ نیروگاه بوده است. همچنین ۵۰ شهرو ۶ هزار و ۴۰۰ روستا نیز در ۲.۵ سال فعالیت دولت کنونی به شبکه گاز کشور متصل شدند.

معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: گاز تحویلی به خطوط سراسری پارسال ۴.۵ درصد افزایش یافت. از سویی حجم مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده نسبت به سال ۱۴۰۱ معادل ۳.۱ دهم درصد کاهش یافت که در نتیجه اقدامات همسو با بهینه سازی مصرف گاز بود. البته دمای هوا نیز در این باره تاثیرگذار است.

چگنی افزود: حجم تحویل گاز در سال ۱۴۰۲ به نیروگاه‌ها ۱۱ درصد، صنایع عمده ۶ درصد، تزریق گاز به مخازن نفتی ۶۳ درصد و به مخازن گازی ۱۳ درصد افزایش داشته است. سوخت ایستگاه‌ها نیز با اقدام‌های بهینه‌سازی ۷ درصد کاهش یافت.

وی با اشاره به اجرای طرح‌ها و پروژه‌های مهم در سال ۱۴۰۲ توضیح داد: در مجموع معادل ۲۲۴ میلیون یورو پروژه به بهره‌برداری رسید یا عملیات اجرایی آن آغاز شد که معادل بیش از ۱۰ همت است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره اقدام‌های این شرکت در حوزه کاهش گاز‌های مشعل گفت: مزایده گاز‌های مشعل در پالایشگاه‌های پارس جنوبی و پالایشگاه پارسیان نیز پارسال برگزار شد.

چگنی بیان کرد: سال ۱۴۰۱ در حوزه صدور پروانه برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر ۲.۶ همت سرمایه‌گذاری داشتیم، پارسال نیز حدود ۳ همت پروانه صادر شد.

وی از نیاز به جذب ۴۲ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در صنعت گاز کشور خبر داد و گفت: طبق برنامه ۲۰ میلیارد تومان آن از سوی سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی تامین می‌شود.

معاون وزیر نفت با اشاره به توسعه دیپلماسی انرژی توضیح داد: قرارداد صادرات گاز به عراق به مدت ۵ سال دیگر تمدید شد. همچنین مذاکرات با ترکیه برای تمدید قرارداد در جریان و قرار است با تشکیل کارگروهی مشترک این موضوع پیگیری شود.

به گفته چگنی ارمنستان نیز متقاضی دریافت گاز بیشتری از ایران است و مذاکرات در این حوزه در حال انجام است؛ همچنین پاکستان در چند ماه گذشته اعلام کرده که می‌خواهد قرارداد گازی با ایران را احیا کند و مذاکره‌هایی بین دو طرف انجام شده است.

وی تصریح کرد: اکنون بیش از ۳۰۰ شرکت دانش‌بنیان با شرکت ملی گاز ایران در ارتباط مستقیم هستند و ۴۱ موضوع راهبردی از طریق آن‌ها پیش می‌رود، قرارداد‌هایی نیز با معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری برای حمایت از آن‌ها امضا شد و پارسال بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ۱۵ دانش‌بنیان اختصاص یافت و امیدواریم امسال تا سقف هزار میلیارد تومان تسهیلات به آن‌ها ارائه شود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه ذخیره‌سازی گاز جزو اولویت‌های این شرکت و وزارت نفت است، گفت: با تکمیل پروژه‌های در حال اجرای توسعه یا احداث، در مجموع روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت ذخیره‌سازی گاز کشور افزوده می‌شود.

رونمایی از ۴ تجهیز لبه فناوری صنعت گاز در نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

در ادامه محسن مظلوم فارسی‌باف مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، با اشاره به اهتمام ویژه و همکاری حداکثری بین شرکت ملی گاز ایران با زیست‌بوم علم و فناوری کشور در سال ۱۴۰۲، گفت: ماحصل این همکاری سبب شده تا شرکت ملی گاز ایران در این نمایشگاه از ۴ تجهیز لبه فناوری در حوزه صنعت نفت و گاز رونمایی کند.

وی افزود: رونمایی از توربوکمپرسور ملی (IGT ۳۰) با توان ۳۰ مگاوات، شیرهای درای عملگر الکتریکی اکچویتور و موتور و ایزولاتورحساس در برابر ارتعاشات و لرزش (مقاوم در برابر زلزله)، نشت‌یاب لیزری مکشی و کاستودی فلوکامپیوتر، چهار تجهیزی است که در بیست‌وهشتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از سوی شرکت ملی گاز ایران رونمایی خواهد شد.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان این‌که سیاست ابلاغی این مدیریت، توسعه بومی و تکمیل زنجیره فناوری تمام‌بومی در همه بخش‌های مرتبط با اقلام و فرآیندهای مورد استفاده به‌ویژه در صنعت پالایش گاز تا پایان دولت سیزدهم است، تصریح کرد: تلاش داریم زنجیره توسعه فناوری ۴۱  قلم کالای راهبردی در صنعت گاز را تا پایان دولت سیزدهم تکمیل کنیم.

فارسی‌باف درباره اقدام‌های این مجموعه برای تحقق اهداف مدنظر در شعار سال ۱۴۰۳ نیز، بیان کرد: نقش مدیریت پژوهش و فناوری در حمایت از تولید دانش‌بنیان اقلام راهبردی مورد نظر شرکت ملی گاز ایران، کم‌نظیر است و همزمان توسعه فناوری بومی، در کنار مشارکت دادن زیست بوم دانش بنیان کشور و دانشگاه‌ها و مراکز علم و فناوری در پروژه‌های صنعت گاز به معنای دقیق کلمه، تبلور مشارکت مردم در جهش تولید و رفع تحریم و وابستگی در اقلام فناورانه راهبردی صنعت گاز است.