چگونه می‌توان ناترازی تولید و مصرف برق را برطرف کرد
چگونه می‌توان ناترازی تولید و مصرف برق را برطرف کرد
دلیل اصلی قطعی برق در کشور، به نوعی بر هم خوردن تراز تولید و مصرف برق است که باید راهکار‌های برون از این وضع موجود ارائه کرد تا بتوان تعادل را بین تولید و مصرف برقرار کرد.

به گزارش خبرنگار «نبض انرژی» یکی از مسائلی که امروزه باعث شده که در مصرف برق با مشکل مواجه شده و در برخی از مواقع با قطعی برق مواجه شویم موضوع بهم خوردن ترازی تولید و مصرف برق در کشور است. همچنین کمی بارش و در پی آن خشکسالی و غیرممکن شدن استفاده از برخی نیروگاه‌های برق آبی از سوی دیگر افزایش دما و بالا رفتن مصرف برق و البته، دلایل دیگری همچون ورود زودهنگام چاه‌های کشاورزی به بازار تقاضای برق به دلیل گرمای هوا و نیاز به آب بیشتر در مزارع و نیز پدیده استخراج رمز ارز‌ها دلایلی هستند که باعث افزایش شدید مصرف برق و بر هم خوردن تراز تولید و مصرف برق در کشور شده است.

از سوی دیگر براساس تجربه سال‌های قبل، بسیاری از موسسات و سازمان‌های دولتی و خصولتی، جزو مصرف‌کنندگان بزرگ پرمصرف هستند که الگوی مصرف انرژی را به هیچ عنوان رعایت نکرده و یک ضربه بزرگ با در اختیار قرار نگرفتن برق از سوی صنایع به همراه خواهد داشت. ساده‌تر آنکه عدم‌رعایت الگوی مصرف در واحد‌های پرمصرف بعضا دولتی را صنایع پرداخت کردند.

در همین راستا هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای صرفه‌جویی برق در حوزه صنعت، گفت: در شرایط فعلی که با کمبود و ناترازی تولید و مصرف برق مواجه هستیم، چند راه پیش رو داریم. یکی از راهکار‌ها افزایش تولید است، دیگر اینکه خود صنایع به سمت تولید برق رفته و بخشی از نیازشان را تولید کرده و سوم، صنایع از دستگاه‌ها و تجهیزات استاندارد استفاده کنند.

وی توضیح داد: زمانی که دستگاه‌های صنایع از استاندارد‌های روز برخوردار باشد، بهره وری آن‌ها بالاتر رفته و طبیعتا برق کمتری مصرف خواهند کرد، پیمودن هر یک از این راه‌ها ممکن است. راه دیگر افزایش راندمان نیروگاه‌ها است و این کار نیز شدنی بوده و دولت در حال پیگیری این موضوع است.

بیگی نژاد تصریح کرد: نکته دیگر صرفه‌جویی از سوی مردم و بهینه سازی دستگاه‌های برقی است که مورد استفاده مردم چه در حوزه خانگی و چه در اماکن عمومی قرار می‌گیرد.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، افزود: راهکار‌ها مشخص است. سال‌های متمادی است که روی راهکار‌های صرفه‌جویی در مصرف و مدیریت منابع موجود کار شده، اما مشکل اصلی ما در حوزه اجرایی است.

وی گفت: عقل حکم می‌کند که صنایع پرمصرف برق مصرفی خود را تولید کنند، این کار برای صنایع نیز به‌صرفه‌تر است و دیگر شاهد خاموشی در این حوزه نخواهیم بود.

بیگی نژاد افزود: خاموش شدن برخی از دستگاه در صنعت آن قدر خسارت بار است که برای صنایع به‌صرفه‌تر است تا برق مورد نیاز خود را تولید کنند.

عضو کمیسیون انرژِی تاکید کرد: امسال اعلام شده که در حوزه صنعت و کشاورزی محدودیت‌هایی خواهیم داشت، منتها سیاست‌های تشویقی نیز در نظر گرفته شده است. مثلا در حوزه کشاورزی اگر کشاورزان در بازه پیک مصرف از برق برای آبیاری استفاده نکنند، در دیگر ساعات، برق رایگان به آن‌ها تعلق خواهد گرفت. آبیاری زمین‌های کشاورزی در هنگام ظهر که پیک مصرف است، از نظر کارشناسی نیز درست نیست.