بازیکنانی که تا همین چندسال پیش کنار هم در تیم ملی بازی می‌کردند و یا در رقابت‌های باشگاهی مقابل هم صف‌آرایی‌های جانانه داشتند، حالا روی نیمکت های لیگ داخلی طراوت و انگیزه جوانی را جاری می‌کنند. خانه‌تکانی نیمکت های لیگ برتر؛ قلعه‌نویی تنها بازمانده!   روح تازه جوانی در کالبد لیگ پیرمردهای ایران نسل تازه […]

بازیکنانی که تا همین چندسال پیش کنار هم در تیم ملی بازی می‌کردند و یا در رقابت‌های باشگاهی مقابل هم صف‌آرایی‌های جانانه داشتند، حالا روی نیمکت های لیگ داخلی طراوت و انگیزه جوانی را جاری می‌کنند.

خانه‌تکانی نیمکت های لیگ برتر؛ قلعه‌نویی تنها بازمانده!

 

روح تازه جوانی در کالبد لیگ پیرمردهای ایران

نسل تازه نفس مربیان فوتبال در ایران از راه رسیده است و پس از جواد نکونام در فولاد، فرهاد مجیدی در استقلال، صادقی در سایپا، سرآسیایی ، بختیاری‌زاده و رحمتی در شهرخودرو، فکری در نساجی، رحمان رضایی در ذوب‌آهن، بهنام سراج در نفت‌آبادان و…، حالا محرم نویدکیا نیز وارد گود مربیان تازه‌کار لیگ برتری شده و قرار است باشگاهی که نزدیک به دو دهه در آن زحمت کشید را در فصل آتی رهبری کند.

این در حالی است که در لیگ نوزدهم یحیی گل‌محمدی در پرسپولیس، رسول خطیبی در ماشین سازی، مهدی تارتار در نفت مسجدسلیمان، ویسی در پیکان، سیروس پورموسوی در پارس جم هیچکدام مربیان قدیمی و سالخورده‌ای محسوب نمی‌شوند و حتی ساکت الهامی در تراکتور یا منصوریان در ذوب‌ ابتدای فصل هم نخستین سالهای کار در سطح لیگ برتر به عنوان نفر اول را سپری می‌کنند.

حالا دیگر اثری از مربیان پرکار و سن‌وسال دار دهه‌های گذشته همچون محمود یاوری، مجید جلالی، بیژن ذوالفقارنسب، محمد مایلی‌کهن، فرهاد کاظمی، فیروز کریمی و بقیه هم‌قطاران‌شان نیست و از بین آنها تنها بازمانده امیر قلعه‌نویی است که موفق شده مدیران تیم متمول دولتی گل‌گهر را راضی به عقد قرارداد با خودش کند. قلعه‌نویی هم خوب می‌داند که در صورت شکست و عدم نتیجه‌گیری در فصل جاری شاید یکی دو فصل یا حتی بیشتر در خانه بنشیند.

در این میان هنوز مشخص نیست تداوم بیکاری علی دایی که مربی از نسل میانی است، بخاطر تذکرهای برخی نهادهای نظارتی است یا اینکه رقم دستمزد یا شروط و خلق‌وخوی او باعث بیرون ماندنش از قافله شده است.

 

آیا نویدکیا هم بودجه نجومی خواهد داشت؟

حالا محرم نویدکیا هدایت تیم محبوبش را پذیرفت و سوال اینجاست که آیا به او هم مثل قلعه‌نویی بودجه نجومی و بازیکنان کهکشانی می‌دهند یا تاثیر تحریم ها باعث رویکرد انقباظی در بودجه بندی تیمهای وابسته به بیت المال شده است.

اتخاذ تصمیم ضربتی در جلسه اعضای جدید هیات مدیره سپاهان نشان می‌دهد کارخانه فولاد مبارکه بزرگترین نهاد دولتی که در ورزش تیمداری می‌کند، تاکتیکش را تا حدود زیادی تغییر داده و از بریز و بپاش‌های سلبق در فوتبال خبری نخواهد بود هرچند بازیکنان فعلی این تیم تا پایان قراردادشان دستمزدهای امضا شده را دریافت خواهند کرد.

سپاهان با هزینه‌های سرسام‌آور حتی موفق به کسب سهمیه آسیایی در لیگ قهرمانان نشد و یک ناکامی مطلق را با زوج تابش_قلعه‌نویی تجربه کرد.

محرم حالا تیمی را تحویل گرفته که روی کف زمین نشسته است و از افتخارات سابق چیزی در چنته ندارد.

باید دید موج جدید مربیان جوان، در سپاهان اثری مثبت برجای خواهد گذاشت یا این تیم دوباره سمت استخدام مربیان نجومی‌بگیر روانه خواهد شد.

جوانگرایی و داخلی گرایی مربیان؛ جبر اقتصادی یا الگوپذیری و یا توصیه رهبری؟

کاش این موج چیزی بیشتر از تنگنای مالی و اجبار مدیران باشد و فوتبال ایران راهی که اروپا با انتخاب لمپارد در چلسی، آرتتا در آرسنال، سولشایر در منچستریونایتد، پیرلو در یوونتوس، فلیک در بایرن‌مونیخ و … برگزیده است را امتحان کند.

در این میان عده‌ای هم توصیه‌های سال گذشته رهبری به مدیران ورزش مبنی بر انتخاب مربیان وطنی برای هدایت تیمهای ورزشی کشور را دلیل شکل گیری این موج تازه می‌دانند. بهرحال در این اثنا باشگاه دولتی استقلال در اقدامی خلاف جهت باد، فرهاد مجیدی جوان را با هیاهوی شدید از نیمکت خود کنار گذاشت و دنبال مربی خارجی با دستمزد نجومی رفت تا یک استثنا باشد.

باید دید در صورت آمدن مرد ایتالیایی، او مقابل مربیان کم تجربه و جوان ایرانی که اغلب ، تازه سردی و گرمی حرفه مربیگری را می‌چشند، چه خواهد کرد.

نویسنده: مجید کوهستانی