آینده مبهم در انتظار متانول‌سازها| افزایش نرخ خوراک تهدید بزرگ برای صنایع پرسود
آینده مبهم در انتظار متانول‌سازها| افزایش نرخ خوراک تهدید بزرگ برای صنایع پرسود
صنعت عظیمی که در دنیا مقام اول را در تولید متانول دارد، این‌روز‌ها با افزایش نرخ خوراک مواجه شده و در صورت ادامه این روند متانول‌ساز‌ها در مرز ورشکستگی قرار خواهند گرفت.

به گزارش خبرنگار «نبض انرژی» صنعت پتروشیمی به دلیل تنوع محصولات جز صنایع استراتژیک است که توانسته علاوه برنیاز کشور بستر توسعه اقتصادی را هموار سازد. می‌توان گفت این صنعت بعنوان یکی از صنایع راهبردی و پیشرفته، با ایجاد ارزش افزوده به مراتب بالا نقش تعیین کننده‌ای در شرایط اقتصادی و بین المللی و نیز در خروج از رکود و ایجاد اشتغال ایفا می‌کند.

براساس این گزارش امروزه با افزایش تولیدات پایه محصولات پتروشیمی و حرکت در راستای نقشه جهانی صنعت پتروشیمی ضمن ارتقاء جایگاه محصولات پتروشیمی کشور در مبادلات جهانی، می‌توان از آن به عنوان اهرمی قدرتمند و بازدارنده در شرایط بحرانی استفاده کرد.

بنابرانی یکی محصولاتی که امروزه در حوزه زنجیره ارزش قرار گرفته تولید متانول است که با چالش‌های فراوانی دست و پنجه نرم می‌کند.

باید به این نکته کلیدی اشاره کرد و افزود: متانول در تولید مشتقات شیمیایی نظیر استیک اسید، متیل متاکریلات، محصولات الفینی، انواع سیلیکون، فرمالدهید‌ها و انواع سوخت نظیر بیودیزل ها، MTBE و… به کار می‌رود. ایران با تولید حدود ۱۱ درصد از متانول جهان و تجارت نزدیک به ۴۰ درصد، سهم مناسبی از این صنعت را داراست. طی سال ۲۰۲۱، حجم کل تقاضای متانول در سطح جهان حدود ۱۱۷ میلیون تن بوده که قریب به ۷۰ درصد آن را چین تشکیل داده و این کشور با بیشترین ظرفیت طرح‌های توسعه قطعی واحد‌های متانول پیشتاز است.‌

می‌توان اذعان کرد که سهم ایران از بازار جهانی متانول عدد قابل توجهی است و کشورمان یکی از بازیگران بزرگ این صنعت محسوب می‌شود.

به گفته مرتضی شاهمیرزایی معاون وزیر نفت در امور صنعت پتروشیمی سالانه ۱۴ میلیون تن متانول در کشور تولید و بیشتر آن به صورت خام صادر می‌شود و پیش بینی می‌شود که تا پایان سال ۱۴۱۱ بر اساس طرح‌های موجود در حال ساخت تولید متانول ایران به ۴۰ میلیون تن در سال خواهد رسید، از این رو بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته قرار است حداقل حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون تن از این تولید در بخش‌های پایین‌تر زنجیره تبدیل به ارزش افزوده بیشتر شود.

در این میان آنچه بیش از همیشه وضعیت اقتصادی کشور و نیز بازار صنایع عظیم پتروشیمی را آشفته کرده است، گرانی بی‌سابقه خوراک متانول سازان کشور است.

صنعت عظیمی که در دنیا مقام اول را در تولید متانول دارد، در این وضعیت آشفته خوراک مصرفی خود را با قیمتی بسیار بالاتر از قیمت سابق تهیه کرده و در نهایت با توجه به قیمت جهانی متانول محصول تولیدی خود را با ضرری بی‌سابقه به فروش می‌رساند.

قطعا دولت در چنین شرایط آشفته‌ای، می‌تواند با کنترل قیمت مواد اولیه، علاوه بر نجات این صنعت عظیم، نجات‌بخش زندگی هزاران خانواری باشد که با کار در این صنایع عظیم امرار معاش می‌کنند.

نکته قابل تامل این است که دولت نمی‌تواند با استدلال به سود رسانیدن شرکت‌های فروش انرژی؛ سود حاصل از فروش محصولات نهایی تولیدی پتروشیمی‌ها را به حداقل یا صفر و حتی در نهایت به زیر صفر برساند!

حال که با وجود تحریم‌ها و اعمال فشار‌های فراوان، این صنعت همچنان اقتدار خود را حفظ کرده است، می‌طلبد که دولت نیز راه چاره‌ای برای کاهش این فشارها، از طریق کاهش و کنترل قیمت یوتیلیتی یافته تا شاهد رشد و شکوفایی ارزآوری و صادرات محصولات تولیدی این شرکت‌ها باشیم.

قطعا تولیدکنندگان متانول کشور، که این‌روز‌ها با افزایش نرخ خوراک مواجه شده‌اند، نیازمند حمایت همه جانبه دولت و سایر نهاد‌های حمایتی از این صنعت عظیم و سودآور هستند؛ صنعتی که با ادامه این روند با مشکلات اساسی در خط تولید مواجه شده و قطع به یقین خیل عظیم کارکنان آن به‌دنبال این آشفتگی‌ها با مشکلات اقتصادی و گاهی بیکاری مواجه خواهند شد.

بنابراین، گرانی یوتیلیتی می‌تواند رفته رفته برخی از شرکت‌های بزرگ پتروشیمی کشور را در رقابت با رقبای خود در دنیا تضعیف و از میدان به در کند!

به‌گزارش نبض انرژی به نقل از روابط عمومی پتروشیمی زاگرس، این موضوع قطعا می‌تواند هشداری جدی و اساسی برای دولتمردان ایران باشد؛ چرا که با ادامه این روند بخش عظیمی از صنایع پر رونق و سودده کشور رو به خاموشی خواهد رفت و خاموشی این صنایع به طور حتم اقتصاد کشور و مردم را به‌شدت تحت تاثیر جدی قرار می‌دهد.

امید است دولت از طریق حمایت، کنترل و کاهش قیمت یوتیلیتی پتروشیمی‌ها در سال جاری و آینده، از جمله متانول سازان، قدمی بزرگ و سازنده در راستای نجات یک صنعت ارزآور، برداشته تا به شکوفایی اقتصاد کشور منجر شود.