چرا لوله مانیسمان در صنعت نفت و گاز اهمیت دارد؟
چرا لوله مانیسمان در صنعت نفت و گاز اهمیت دارد؟
انتقال سیال در بستری ایمن و مطمئن بسیار حائز اهمیت است. هرچه این سیال با ارزش‌تر باشد، حساسیت این فرایند بیشتر خواهد شد. المان‌های متعددی در خرید انواع لوله اهمیت دارد.

به گزارش نبض‌انرژی،انتقال سیال در بستری ایمن و مطمئن بسیار حائز اهمیت است. هرچه این سیال با ارزش‌تر باشد، حساسیت این فرایند بیشتر خواهد شد. المان‌های متعددی در خرید انواع لوله اهمیت دارد. جنس لوله و روش تولید را می‌توان از مهم‌ترین عوامل به هنگام خرید دانست. چرا که جنس و دمای سیالی که درون لوله جریان می‌یابد، رابطه مستقیمی با ماده سازنده آن دارد. به طور مثال لوله‌های پلیمری برای انتقال سیالات با دمای بالا مناسب نمی‌باشند. در واقع مواد پلیمری مقاومت حرارتی بالایی ندارند. لوله‌های فلزی به دلیل خواص مکانیکی مطلوبی که دارند، بیشتر از سایر لوله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

روش تولید در ساختار نهایی لوله موثر است. به طور کلی لوله‌ها به دو گروه درزدار و بدون درز تقسیم بندی می‌شوند. لوله‌های درزدار از جوشکاری ورق و لوله بدون درز از سوراخکاری شمش‌های فولادی به دست می‌آیند. همین تفاوت در ساخت به تفاوت در خواص مکانیکی منجر می‌شود. وجود خط جوش در لوله از مقاومت فشاری آن می‌کاهد. هم‌چنین عیوبی احتمالی خط جوش می‌تواند تهدیدی برای از بین رفتن لوله باشد. با این وجود به دلیل محدودیت ابعادی که در تولید لوله بدون درز وجود دارد، لوله‌های درزدار اهمیت پیدا می‌کنند.

نوع لوله متناسب با کاربرد تغییر می‌کند. علاوه‌بر آن قیمت لوله نیز وابسته به شرایط روز بازار و عوامل متعدد دیگر است. بنابراین مشورت با افراد باتجربه در این حوزه، از مهم‌ترین اقدامات پیش از خرید لوله می‌باشد. قیمت لوله به صورت روزانه در سایت آیرومارت به روز رسانی می‌شود.

لوله‌های بدون درز یا مانیسمان

لوله مانیسمان همان لوله‌های بدون درزی است که در بازار آهن آلات عرضه می‌شود. از آنجا که لوله‌های بدون درز اولین بار توسط برادران مانیسمان در سال 1886 تولید شدند، این مقاطع فولادی به نام لوله مانیسمان معروف شده‌اند.

لوله مانیسمان به عنوان پرکاربردترین مقطع فولادی، عضو جدانشدنی صنعت تاسیسات محسوب می‌شود. بسیاری از تولیدکنندگان داخلی مثل لوله و نورد اهواز، کاوه ایرانیان، ساوه و فولاد صنعت به تولید این نوع لوله مشغول هستند. لوله را می‌توان از اولین ساخته‌های بشر پس از روی آوردن به زندگی کشاورزی دانست. گرچه انسان در ابتدا به منظور هدایت آب از این استوانه‌های توخالی استفاده کرد، اما امروزه با صنعتی شدن جوامع لوله‌ها کاربرد گسترده‌تری پیدا کردند.

در حال حاضر لوله‌های فولادی مورد استفاده در صنایع مختلف به دو صورت درزدار و بدون درز تولید می‌شوند. اصلی‌ترین تفاوت این دو نوع لوله ماده اولیه مورد استفاده می‌باشد. شمش‌های فولادی با آلیاژهای مختلف در تولید لوله بدون درز و ورق‌های فولادی در تولید لوله درزدار کاربرد دارند. علاوه بر این استفاده از جوشکاری برای تولید لوله درزدار باعث به وجود آمدن خواص مکانیکی متفاوت در مقایسه با لوله بدون درز شده است.

لازم به ذکر است که قیمت لوله مانیسمان یا بدون درز معمولا از قیمت لوله درزدار بیشتر است. علت این مسئله علاوه بر متفاوت بودن ماده اولیه، تفاوت در تجهیزات و فرایندهای تولید می‌باشد. به طور کلی عوامل دیگری مثل قیمت جهانی فولاد، میزان عرضه و تقاضا و بسیاری موارد دیگر نیز بر قیمت لوله مانیسمان تاثیرگذار است.

چرا لوله مانیسمان در صنعت نفت و گاز اهمیت دارد؟

شمش فولادی، به عنوان ماده اولیه تولید لوله مانیسمان، مراحل مختلفی را طی می‌کند. این مراحل به ترتیب زیر انجام می‌شوند:

برشکاری: از آن جا که شمش‌های فولادی عموما ابعاد بزرگی دارند، بایستی متناسب با عرض کوره‌های پیشگرم برش داده شوند.

پیش‌گرم کردن: شکل دهی مقاطع فلزی در حالت سرد امکان پذیر نیست. با حرارت دادن انعطاف پذیری شمش فولادی افزایش پیدا می‌کند.

سوراخ کاری: پس از خروج شمش گداخته از کوره، یک میله نوک تیز داخل آن را سوراخ می‌کند.

الانگاتور: همزمان با عملیات سوراخکاری، برای مسطح و همگن سازی لوله از دستگاه الانگاتور عبور داده می‌شود.

پرتاب سنبه: در مرحله بعدی یک سنبه، که معمولا طول 12 متری دارد، به داخل لوله پرتاب می‌شود. این کار به ایجاد یک سوراخ یکنواخت در سراسر لوله کمک می‌کند.

تاب گیری: طی عملیات تابگیری تمام موج و تابی که طی فرایند تولید بر روی لوله ایجاد شده‌است، از بین می‌رود.

جداسازی سنبه: پس از اتمام تاب گیری، سنبه را از داخل لوله خارج می‌کنند.

کروی سازی: معمولا ابتدا و انتهای لوله تیز و برنده است. با کروی ساختن، این عیب برطرف می‌شود.

کشش لوله: برای رسیدن به ابعاد استاندارد تولیدی، ضخامت لوله طی فرایند کشش کاهش می‌یابد.

خنک سازی: لوله در این مرحله دمای بسیاری بالایی دارد. با عبور دادن آن از تونل پاشش آب، دما را کاهش می‌دهند. تولید لوله مانیسمان در این مرحله پایان می‌یابد.

برشکاری: براساس استاندارد تولید، لوله‌ها برش داده می‌شوند. لوله‌های مانیسمان تولیدی در داخل ایران عموما به طول‌های 6 و 12 متر در بازار موجود می‌باشند.

کونیک سازی: طی فرایند کونیک، ابتدا و انتهای لوله‌ها صاف می‌شود. همان طور که می‌دانید در لوله کشی صنعتی به لوله‌های با طول بیشتر نیاز است. کونیک کردن با هدف تسهیل جوشکاری لوله‌های مانیسمان صورت می‌گیرد.

پولیش: خوردگی همیشه تهدیدی برای لوله مانیسمان به حساب می آید. به کمک روغن‌هایی مخصوص سطح لوله‌ها پولیش زده می‌شود. اگر قصد صادرات لوله مانیسمان وجود نداشته باشد، شاید تولیدکنندگان پولیش زدن را نادیده بگیرند.

بسته بندی: در پایان خط تولید، لوله‌ مانیسمان به کمک تسمه به صورت شش ضلعی بسته‌بندی یا به اصطلاح بندیل می‌شود. برای حفظ اطمینان از سلامت لوله برخی تولیدکنندگان ابتدا و انتهای لوله را با درپوش پلاستیکی مهرو موم می‌کنند.

کاربردهای لوله مانیسمان

در میان تمام صنایعی که از لوله مانیسمان استفاده می‌کنند، صنعت نفت و گاز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. جریان یافتن سیالات مختلف مثل نفت، گاز و هوای فشرده در سیستم لوله کشی یا پایپینگ مورد استفاده در این صنعت، حساسیت بسیار بالایی دارد. دمای بالا، نیروهای فشاری و عوامل خورنده همواره می‌تواند برای صنعت نفت و گاز خطر آفرین باشد. به همین خاطر بدون درز بودن لوله مانیسمان، آن را به بهترین گزینه برای استفاده در شبکه لوله کشی تبدیل کرده است. تولید لوله مانیسمان برای این حوزه طبق استانداردهای مختلفی انجام می‌شود. API، از جمله رایج ترین استاندارد مورد استفاده برای تولید لوله مانیسمان در حوزه نفت و گاز است. برای آگاهی از قیمت لوله گازی API بر روی لینک کلیک کنید.

هم‌چنین صنایع دریایی، تجهیزات هیدرولیک، دیگ های بخار و ذخیره و انتقال گاز هیدروژن نیز به کمک لوله مانیسمان صورت می‌گیرد. در تمامی این حوزه ها، استفاده از لوله درزدار به جای لوله مانیسمان می تواند موجب بروز خطرات جبران ناپذیر و از بین رفتن مقدار زیادی سرمایه شود.

همان‌طور پیش از این مطرح کردیم، آلیاژهای مختلفی در تولید لوله مانیسمان کاربرد دارد. لوله استیل صنایع غذایی نیز لوله مانیسمان تولیدی با استفاده از شمش آلیاژ 304 می‌باشد. لوله استیل به دلیل سهولت در تمیز کردن و تامین بهداشت لازم در کارخانه‌های داروسازی و تولیدکنندگان مواد غذایی به طور گسترده کاربرد دارد. لازم به ذکر است که به دلیل گران بودن استیل و نیز وارداتی بودن این مقطع، قیمت لوله مانیسمان استیلی بالا می‌باشد.

استعلام قیمت لوله از آیرومارت

آیرومارت ارائه‌دهنده انواع لوله درزدار و بدون درز فلزی است. کارشناسان آیرومارت با تکیه بر تجربه چندین ساله خود آماده ارائه مشاوره پیش از خرید به مشتریان خود هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت لوله مانیسمان و سایر مقاطع فولادی با شماره 45306-021  تماس حاصل فرمایید.

 

باشگاه خبرنگاران جوان