آورد آبی رودخانه زهره 20 برابر شد/ عدم‌النفع 38 میلیون یورویی به دلیل نبود ابزار مدیریت منابع آب
آورد آبی رودخانه زهره 20 برابر شد/ عدم‌النفع 38 میلیون یورویی به دلیل نبود ابزار مدیریت منابع آب
دبی رودخانه زهره به عنوان یکی از رودخانه‌های جنوبی کشور به 300 متر مکعب در ثانیه رسید و روزانه 26 میلیون متر مکعب آب به ارزش 38.8 میلیون یورو بدون هیچ استفاده‌ای به دریا می‌ریزد.

به گزارش«نبض انرژی» طی 2 روز گذشته شاهد ورود یک سامانه بارشی قدرتمند در کشور بودیم که در 10 روز آینده نیز زمینه نزولات گسترده آسمانی برای کشور را فراهم می‌کند.

نکته قابل توجه در سامانه بارشی اخیر، ثبت رکورد پیش‌بینی بارش 208 میلیمتر در سرشاخه‌های رودخانه زهره است. مسئله‌ای که زمینه ثبت اعداد قابل توجه در این رودخانه را فراهم کرده است.

* دبی روخانه زهره 20 برابر شد

به استناد آمار، روز جمعه هفته گذشته 9 دی ماه سال 1401، آبدهی رودخانه زهره در ایستگاه پل زهره، ‌‌با افزایش نسبت به قبل به عدد 15 متر مکعب در ثانیه رسیده بود.

این درحالیست که با بارندگی اخیر در سرشاخه‌های حوضه آبریز زهره، آبدهی رودخانه به طرز معناداری افزایش یافت و تا ساعت 10 روز 15 دی‌ سال 1401 به 300 متر مکعب در ثانیه افزایش پیدا کرد. به معنای دیگر دبی رودخانه زهره روز گذشته نسبت به مدت مشابه هفته قبل 20 برابر شد.

بر اساس مستندات کارشناسی ثبت شده از روند فعالیت این رودخانه، مسئله افزایش قابل توجه دبی موضوع جدیدی برای رودخانه زهره نیست و بیشتر از 75 درصد از آورد آبی سالانه رودخانه زهره در 3 ماه زمستان از رودخانه عبور کرده و طی 9 ماه دیگر سال نیز کمتر از 25 درصد از آورد آبی از رودخانه عبور می‌کند.

*ضرر 38.8 میلیون یورویی کشور از نبود ابزار مدیریت منابع آب

‌با توجه به افزایش دبی رودخانه زهره به 300 متر مکعب در ثانیه، در صورت تداوم این دبی در شبانه‌روز، نزدیک به 26 میلیون متر مکعب آب طی هر روز از مقطع رودخانه زهره عبور کرده و به دریا می‌ریزد.

این درحالیست که شیرین‌سازی همین مقدار آب از دریا به محل رودخانه زهره با احتساب هزینه حداقل 1.5 یورو تنها برای شیرین سازی و صرف نظر از هزینه انتقال 38.8 میلیون یورو هزینه دارد. به عبارت دیگر، آبی که روزانه از مقطع رودخانه زهره عبور کرده و بدون هیچ استفاده‌ای به دریا می‌ریزد، 38.8 میلیون یورو ارزش دارد.

با توجه به نکته ذکر شده، تکمیل ابزارهای مدیریت منابع آب با الویت رودخانه‌های جنوبی و شمالی کشور که به خلیج فارس و دریای خزر می‌ریزد، باید در اولویت دولت قرار گیرد.

منبع: فارس