مهار “بحران فرونشست” در کشورمان جز با احیای آبخوان‌ها ممکن نیست
مهار “بحران فرونشست” در کشورمان جز با احیای آبخوان‌ها ممکن نیست
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: راهکار فرونشست جز در احیای آبخوان‌ها و جلوگیری از استحصال بی‌رویه از این منابع ارزشمند آبی نیست.

به گزارش«نبض انرژی» لادن رضی‌کردمحله درباره  علل تشدید نرخ فرونشست در کشور اظهار کرد: چندین عامل در به‌وجود آمدن فرونشست تأثیر دارند اما مؤثرترین عاملی که نرخ فرونشست را در دشت‌های کشور تشدید کرده است، “استحصال بی‌رویه منابع آب‌های زیرزمینی” است.

وی ادامه داد: 50 درصد از ظرفیت خاک ما جامد، 25 درصد آب و 25 درصد دیگر هواست؛ بنابراین زمانی که ما تمام آب را استحصال کرده و خاک را خشک می‌کنیم، خلل و فرج‌های خاک از بین رفته و در نتیجه خاک نشست کرده و فرونشست رخ می‌دهد.

رضی‌کردمحله درباره راهکارهای مهار فرونشست متذکر شد: از آنجا که استحصال بی‌رویه منابع آب‌های زیرزمینی نقش اصلی را در تشدید پدیده فرونشست بازی می‌کند، راهکار فرونشست نیز جز در احیای آبخوان‌ها و جلوگیری از استحصال بی‌رویه از این منابع ارزشمند آبی نیست؛ وزارت نیرو که متولی آب کشور است باید وظایف خود را در این خصوص انجام دهد.

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: همچنین لازم است تا مدیریت درست منابع آبی حاصل از بارش نزولات آسمانی و استفاده از آب‌های نامتعارف در دستور کار قرار گیرد و در برخی سیاست‌گذاری‌های کلان آبی کشور تجدیدنظر شود؛ در کنار پروژه‌های سازه‌ای باید توجه بیشتری به طرح‌های آبخوان‌داری و آبخیزداری شود تا هم فرونشست مهار شود، هم منابع آب‌های زیرزمینی احیا شود و هم اینکه از سیل و فرساش خاک جلوگیری شود.

منبع: تسنیم