آیا تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور شتاب می‌گیرد؟
آیا تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور شتاب می‌گیرد؟
آمار‌های ارائه شده از سوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران بیانگر آن است که از مجموع ۹۳۸.۷۲ مگاوات نیروگاه‌های تجدیدپذیر، نیروگاه‌های خورشیدی در فروردین‌ماه امسال با تولید ۴۸۹.۹۰ مگاوات برق سهمی ۵۲ درصدی را به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش خبرنگار «نبض انرژی» یکی از مولفه‌هایی که امروز در حوزه تامین برق می‌تواند کارساز باشد تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر است که می‌تواند بخشی از کمبود‌ها در عرصه تامین انرژی را جبران کند.

با توجه به رو به اتمام بودن منابع انرژی تجدید ناپذیر، مانند نفت و گاز و مشکلاتی که استفاده از این انرژی‌ها بوجود آورده است مانند تغییرات اقلیم، آلودگی هوا و تخریب محیط زیست، استفاده از انواع انرژی تجدیدپذیر ضروری است. به همین دلیل تامین انرژی از منابع تجدیدپذیر، بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که منابع انرژی تجدیدپذیر پاک هستند و کمترین آسیب را به محیط زیست وارد می‌کنند. درعین حال این منابع، پایان ناپذیرند و برای سالیان متمادی و نسل‌های بعدی قابل استفاده خواهند بود.

براساس این گزارش نتایج بررسی انرژی‌های تجدید پذیر در مقایسه با انرژی‌های تجدید ناپذیر نشان می‌دهد که استفاده از انرژی‌های تجدید شونده کمک قابل توجهی به حل مشکلات ناشی از آلودگی‌های منتشر شده از سوخت‌های فسیلی می‌کند، بطوریکه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر باعث کاهش ۳۵-۱۷% از انتشار SO۲، استفاده از انرژی باد باعث کاهش ۳۲% از انتشار CO۲ در تایوان و در ایران استفاده از انرژی خورشیدی باعث کاهش پدیده وارونگی هوا و به تبع کاهش آلودگی هوا شد، اما بالا بودن هزینه‌های سرمایه گذاری، محدودیت‌های زمانی و مکانی و همچنین اثرگذاری تغییرات آب و هوا، استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر را دچار مشکل می‌کند، از طرف دیگر به دلیل مزایا و اثرات مثبت زیست محیطی، به خصوص کاهش آلاینده‌های هوا و نقش موثر آن در حفظ ذخایر طبیعی و پایان ناپذیر بودن آنها، جایگزین کردن منابع انرژی تجدید پذیر با سوخت‌های فسیلی توصیه می‌شود، در پایان پیشنهاداتی جهت راه اندازی نیروگاه‌های انرژی‌های تجدید شونده ارائه شده است.

با توجه به اینکه ایران دارای حدود ۳۰۰ روز آفتابی است و علاوه بر آن شدت تابش آفتاب در کشورمان از بسیاری کشور‌ها بیشتر است که همین موضوع استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی برای تولید برق را مقرون به‌صرفه‌تر خواهد کرد. در همین راستا علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در یک برنامه‌ای اعلام کرده بود که دولت برنامه‌ای چهار ساله برای افزایش ۱۰ هزار مگاواتی انرژی‌های تجدیدپذیر دارد؛ بازار توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر ایران، با اتکا به پتانسیل بالای منابع انرژی‌های تجدیدپذیر اعم از خورشیدی، بادی، زیست‌توده و زمین‌گرمایی، از طریق امکان عقد قرارداد‌های بلندمدت با نرخ‌های تشویقی، بازار بسیار جذابی برای سرمایه‌گذاران است.

در همین رابطه آمار‌های ارائه شده از سوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران بیانگر آن است که از مجموع ۹۳۸.۷۲ مگاوات نیروگاه‌های تجدیدپذیر، نیروگاه‌های خورشیدی در فروردین‌ماه امسال با تولید ۴۸۹.۹۰ مگاوات برق سهمی ۵۲ درصدی را به خود اختصاص داده‌اند. نیروگاه‌های بادی نیز در فروردین‌ماه امسال با تولید ۳۲۴.۱۸ مگاوات برق سهم ۳۴ درصدی از کل ظرفیت منصوبه انرژی‌های تجدیدپذیر را دارا است. همچنین نیروگاه‌های برقآبی کوچک با تولید ۱۰۰.۶۲ مگاوات برق سهم ۱۱ درصدی از ظرفیت منصوبه نیروگاه‌های تجدیدپذیر را به خود اختصاص دادند.
نیروگاه‌های توربین انبساطی نیز در دی‌ماه با تولید ۹.۶ مگاوات برق سهم ۱۰ درصدی و نیز نیروگاه‌های زیست‌توده با تولید ۱۴.۴۲ مگاوات سهم ۱.۶ درصدی از کل ظرفیت منصوبه تجدیدپذیر‌ها را دارد.

میزان برق تولید شده از منابع پاک تا پایان فروردین ماه سال جاری به ۷۷۵۵ میلیون‌کیلووات ساعت رسیده که موجب شده از انتشار ۸۳ هزار تن گاز گلخانه‌ای و همچنین ۰.۶ هزار تن آلاینده‌های محلی تا پایان فروردین ماه جلوگیری شود. علاوه بر این تولید این میزان انرژی تجدیدپذیر باعث صرفه‌جویی ۳۳ میلیون لیتری آب در ماه مذکور شده و علاوه بر این، صرفه‌جویی در مصرف سوخت‌های فسیلی به میزان ۴۰ میلیون مترمکعب معادل گاز طبیعی را محقق کرده است. در حال حاضر تعداد مولد‌های تجدیدپذیر مختص مشترکین (محدود به ظرفیت انشعاب) تا پایان فروردین ماه به ۷۰۴۸ واحد با مجموع ظرفیت ۷۹ هزار و ۱۰۰ کیلووات رسیده است.