فرسوده بودن بیش از ۳۰ درصد تجهیزات برقی تهران/ مفت بودن برق، عامل بحران صنعت برق
فرسوده بودن بیش از ۳۰ درصد تجهیزات برقی تهران/ مفت بودن برق، عامل بحران صنعت برق
رییس سندیکای برق گفت: بخشی از خاموشی‌هایی که در ساعت‌های پیک رخ می‌دهد ناشی از فرسودگی شبکه است. هم اکنون بخش زیادی از تجهیزات برق در تهران عمر بالای ۴۰ سال دارند. در شهر تهران بیش از ۳۰ درصد تجهیزات ما فرسوده است.

به گزارش نبض‌انرژی، «مشکل اصلی در صنعت برق ظرفیت تولید نیست، شبکه انتقال و توزیع است.» این بخشی از گفته‌های علی بخش رییس سندیکای برق است که معتقد است سرمایه گذاری در شبکه توزیع و انتقال متناسب با تولید صورت نگرفته و همین مساله موجب بروز خاموشی در ساعت‌های پیک می‌شود. اما فرسودگی شبکه برق دیگر دلیل خاموشی‌ها در ساعت‌های پیک مصرف است که این فعال صنعت برق به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: در حال حاضر بخش زیادی از شبکه برق کلان شهری همچون تهران بالای ۴۰ سال سن دارد در حالیکه استاندارد جهانی تنها ۳۰ سال است.
رییس سندیکای برق می‌گوید که برق را تقریبا مُفت در کشور توزیع می‌کنیم و همین مساله موجب شده که سرمایه گذاری در بخش‌هایی که منجر به کاهش مصرف انرژی، کاهش تلفات یا افزایش راندمان و بهره وری سود آور نبوده و کسی حاضر به ورود به آن‌ها نباشد.
او با اشاره به قیمت برق در کشور‌های همسایه گفت: در حال حاضر قیمت هر کیلو وات برق در کشور‌های همسایه بین ۶ تا ۸ سنت است در حالیکه بهای برق در کشور ما حدود ۴۰ تومان است.
بخشی با اشاره به یارانه بالای انرژی که به صنایع داده می‌شود، ادامه داد: همین ارزانی برق نه تنها موجب مصرف بالا در بخش خانگی شده است، بلکه مصرف این انرژی را در صنایع را هم بالا برده و هیچ گاه هم به فکر کاهش آن نبوده اند.
به عنوان نمونه میانگین قیمت برق در صنعت آلومنیوم‌سازی دنیا حدود ۳۰ درصد از بهای محصول را در بر می‌گیرد، در حالی که این رقم در ایران حدود ۳۰ برابر ارزان‌تر است و همین برق ارزان موجب شده که صنایع نامبرده هیچگاه به فکر نوسازی، بهینه‌سازی و افزایش بهره‌وری مصرف انرژی خود نباشد.
اما نبود شبکه توزیع و انتقال مناسب از دیگر عوامل اصلی بحران در صنعت برق است که رییس سندیکای برق به آن اشاره کرد و گفت: برخلاف آنچه تصور می‌شود ما در تولید و احداث نیروگاه به هیچ وجه عقب نیستیم. آنگونه که آمار‌ها نشان می‌دهد ظرفیت تولید برق در کشور ما حدود ۸۵ هزار مگاوات تولید داریم در حالیکه پیک مصرف ما پارسال چیزی حدود ۵۸ هزار مگاوات بوده است.
او ادامه داد: حتی اگر حدود ۲۰ هزار مگاوات از ظرفیت نیروگاهی ما در حالت اورهال و تعمیر باشند بازهم ظرفیت ما حدود ۶۵ هزار مگاوات است. اما مشکل از آنجا آغاز می‌شود که ظرفیت شبکه توزیع و انتقال ما محدود است.
آنگونه که آمار‌ها نشان می‌دهد ظرفیت تولید برق در کشور ما حدود ۸۵ هزار مگاوات است در حالیکه پیک مصرف ما پارسال چیزی حدود ۵۸ هزار مگاوات بوده است. مشکل اصلی در شبکه توزیع و انتقال است
بخشی با بیان اینکه شبکه انتقال ما متناسب با تولید توسعه پیدا نکرده و سرمایه گذاری در آن به هیچ وجه کافی نبوده است، ادامه داد: به عنوان مثال در استان خراسان ظرفیت تولید خیلی زیادی داریم که نه تنها می‌تواند نیاز استان را بدون مشکل تامین کرد، بلکه امکان انتقال آن به استان‌های همجوار هم وجود دارد. اما عملا به دلیل نبود ظرفیت انتقال از این امکان استفاده‌ای نمی‌شود.
این فعال صنعت برق در بخش دیگری از سخنان خود به عمر بالای شبکه برق در کشور اشاره کرد و گفت: بخشی از خاموشی‌هایی که در ساعت‌های پیک رخ می‌دهد ناشی از فرسودگی شبکه است. در واقع وقتی مصرف بالا می‌رود، دما بالا رفته و بخشی تجهیزات از مدار خارج می‌شوند.
بخشی از خاموشی‌هایی که در ساعت‌های پیک رخ می‌دهد ناشی از فرسودگی شبکه است. هم اکنون بخش زیادی از تجهیزات برق در تهران عمر بالای ۴۰ سال دارند.
او ادامه داد: در حال حاضر بخش زیادی از تجهیزات برق در کلان شهری همچون تهران عمری بالای ۴۰ سال دارند. در حالی که استاندارد در این باره ۳۰ سال برآورد شده است.
به گفته او، در شهر تهران بیش از ۳۰ درصد تجهیزات ما فرسوده است. کابل‌های ما زمان استفاده طولانی دارند و سالهاست مورد استفاده قرار گرفته اند.