عیسی کلانتری با بیان اینکه کارشناسان از سال ۱۳۷۶ درباره خشک شدن دریاچه ارومیه هشدار داده بودند، افزود: در سال ۸۹ در نامه ای به مقام معظم رهبری درباره عواقب خشک شدن دریاچه ارومیه به ایشان توضیح دادم و نوشتم که خشک شدن این دریاچه سلامت مردم را تهدید خواهد کرد. وی ادامه داد: در […]

عیسی کلانتری با بیان اینکه کارشناسان از سال ۱۳۷۶ درباره خشک شدن دریاچه ارومیه هشدار داده بودند، افزود: در سال ۸۹ در نامه ای به مقام معظم رهبری درباره عواقب خشک شدن دریاچه ارومیه به ایشان توضیح دادم و نوشتم که خشک شدن این دریاچه سلامت مردم را تهدید خواهد کرد.

وی ادامه داد: در بحث خشک شدن دریاچه ارومیه، اقتصاد و کشاورزی در مقایسه با سلامتی مردم اهمیت چندانی ندارند. چون اگر این دریاچه خشک می‌شد و روند احیای آن به سرانجام نمی رسید، تا شعاع بسیاری سلامت مردم تهدید جدی می شد.

سرطان پوستی حیوانات شمال غربی دریاچه
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه بر اساس گزارش دامپزشکی استان آذربایجان غربی، در سال ۹۴، سرطان پوستی در حیوانات شمال غربی دریاچه ارومیه، در مدت ۲ سال ۲۸ برابر افزایش داشته، اظهار داشت: با خشک شدن دریاچه ارومیه سلامتی میلیون ها نفر به خطر می افتاد به طوری که تا شعاع ۱۳۰ کیلومتری از هر طرف این دریاچه، سلامت مردم تهدید می شد. این یعنی ترکیه و نخجوان هم درگیر پیامدهای خشک شدن این دریاچه می شدند.

کلانتری با بیان اینکه بی توجهی به توسعه پایدار باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شد، گفت: در کشور با دید تک‌بعدی به تولید و همچنین با نادیده گرفتن این اصل که توسعه باید پایدار باشد، تصمیماتی گرفته شد که عواقب آن خشک شدن دریاچه ارومیه و به خطر افتادن سلامت مردم بود.

وی با بیان اینکه در سال ۹۲ میلادی در کنفرانس ریو تصویب شد که حداکثر مجاز برداشت هر کشور از آب‌های تجدید پذیر، ۴۰ درصد باشد، اظهار داشت: متاسفانه در ایران ۱۰۳ درصد از آبهای تجدیدپذیر کشور را استفاده می کنیم این یعنی داریم از سهم نسل های آینده هم استفاده می کنیم و این با توسعه پایدار همخوان نیست.

جابجایی میلیون‌ها نفر بر اثر خشک شدن دریاچه
کلانتری با هشدار در این باره که با این میزان مصرف آب، در مناطقی از کشور عملاً کشاورزی تعطیل خواهد شد، گفت: موضوع تصحیح الگوی مصرف آب های تجدید پذیر یکی از مسائلی بود که نتوانستیم درباره آن کاری کنیم و اگر این رویه را اصلاح نکنیم برای نسل‌های آینده هیچ چیز را باقی نخواهیم گذاشت و در برابر آنها مسئولیم.

وی با تاکید بر اینکه همه مهاجران جنگ ۸۸۰ هزار نفر بودند، افزود: اگر دریاچه ارومیه خشک می‌شد، باید ۵ میلیون نفر برای آنکه سلامت‌شان تهدید نشود، جابجا می‌شدند، چون اگر این اتفاق نمی‌افتاد بیماری های بسیاری سلامت مردم را به خطر می انداخت. به عنوان مثال بیماری آلبیدو، چشم را نابود می کرد یا فشار خون مردم شهر تبریز ظرف دو سال یک‌دهم بار افزایش پیدا می‌کرد.

کلانتری ادامه داد: همین ها باعث می شد که آنجا قابل سکونت نباشد ما به خاطر این که حق نداشتیم آرامش مردم را به هم بریزیم و خیال شان را مشوش کنیم، در آن زمان نمی توانستیم این مسائل را بگوییم ولی الان که روند احیا به سرانجام رسیده است، باید اینها را بیان کرد.

پیامد مهم خشک شدن دریاچه ارومیه
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، تغییر درجه حرارت را از دیگر پیامدهای خشک شدن دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: اگر دریاچه خشک می شد، تفاوت دمای تابستان و زمستان تا ۷ درجه هم می رسید و این تفاوت دما باعث می شد که نه تنها اکوسیستم از بین می رفت بلکه آنتی‌بیوتیک‌ها از کار می افتاد و مقاومت ژنتیکی انسان دچار اختلال می‌شد.

کلانتری، وظیفه نمایندگان مخصوصاً نمایندگان استان های حاشیه دریاچه ارومیه را در حفظ و حراست از این دریاچه سنگین دانست و گفت: ما هم دریاچه ارومیه را حفظ کردیم و هم توانستیم با تصحیح الگوی مصرف آب کشاورزان، کاری کنیم که در کشاورزی آن منطقه با صرفه جویی آب، ۱۸ درصد کارایی بیشتری داشته باشد. حالا وظیفه نمایندگان است که به خاطر مردم منطقه و صیانت از سلامت آنها در حفظ و احیای دریاچه ارومیه کوشا باشند و در این راه به سازمان حفاظت محیط زیست کمک کنند.