در مورد ژل رویال و خواص آن در نبض انرژی بیشتر بخوانید ژل رویال را با نامهای دیگری نیز میشناسیم. در گذشته، ایرانیان به آن شاه انگبین میگفتند. این نام اشاره مستقیم به کاربرد این ماده در کندو دارد؛ چراکه ژل رویال تنها غذای ملکه کندو زنبور عسل است و یکی از دلایل تفاوتهای او […]
خواص ژل رویال آنقدر خاص است که هیچ ماده جایگزینی برای آن وجود ندارد. بسیاری از مواد و ترکیبات شناخته شده درون ژل رویال، موادی هستند که به صورت اختصاص در ژل رویال پیدا شده و در هیچ ماده دیگری وجود ندارند. به همین علت نامگذاری این ترکیبات نیز بر اساس اسم ژل رویال و خواص آن درون این ماده تبین شده است.
همه اینها یعنی ما با یک ماده خاص و پرخاصیت مواجه هستیم که هنوز بسیاری از خواص آن شناخته نشده است. در این مطلب قصد داریم به برخی نکات بپردازیم که در جواب به این سوال است که ژل رویال چیست و چه خواصی برای ما انسانها دارد؟ اگر شما هم میخواهید قبل از خرید ژل رویال با این ماده پر خاصیت بیشتر آشنا شوید، میتوانید مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم را مورد بررسی قرار دهید. از کاربرد ژل رویال در کندو گرفته تا تاریخچه استفاده از آن و همچنین انواع و روشهای مصرف ژل رویال را در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد
ژل رویال چیست و چه کاربردی در کندو دارد؟
نکته جالب توجه تولید ژل رویال این است که هر زنبور تنها در مدت محدودی قادر به تولید ژل رویال است و پس از چند روز این غده کارایی خود را از دست میدهد. زنبورهای ماده تازه به دنیا آمده پس از اینکه از حالت شفیرگی خارج شده و به زنبور تبدیل میشوند، هنوز توانایی پرواز ندارند. به همین علت وظایف دیگری بر عهده آنها قرار دارد. در این زمان، پرستاری از لاروها و همچنین حمایت ملکه از مهمترین وظایف زنبوران ماده است. به همین علت در این دوران به آنها زنبور پرستار نیز گفته میشود. در بین ۳ تا ۲۰ روزگی، زنبور عسل قادر به تولید ژل رویال است. البته اوج میزان تولید ژل رویال در ۹ روزگی زنبور اتفاق میافتد و بعد از آن به مرور کم و کمتر شده تا دیگر به طور کامل قطع شود.
اگر بخواهید دقیقا به این موضوع پی ببرید که ژل رویال چیست و اصلا چرا زنبور عسل آن را تولید میکند، باید به کاربرد آن در کندو بیشتر توجه کنید. همانطور که گفته شد، زنبوران ماده تنها در چند روز اول زندگی خود توانایی ترشح ژل رویال از غده هیپوفارنژیال خود دارند. این ویژگی به این علت در زنبوران ماده قرار داده شده تا بتوانند به رشد لاروها و همچنین تغذیه ملکه کمک کنند.
به طور کلی ژل رویال در کندو دو کاربرد عمده دارد:
تغذیه ملکه زنبور عسل
کاربرد ژل رویال برای تغذیه لاروها
یکی از کاربردهای ژل رویال در کندو، تغذیه لاروها است. پس از اینکه ملکه زنبور عسل تخم ریزی میکند، زنبوران پرستار سلولهای تخم گذاری شده را با ژل رویال پر میکنند. این لارو، با مصرف ژل رویال رشد کرده و دوران لاروی و شفیرگی خود را طی میکند. تحقیقات محققان نشان داده که اگر لاروها از ژل رویال تغذیه نشوند یا ماده ژل رویال خاصیت کافی را نداشته باشد، امکان رسیدن به یک زنبور کامل را نخواهند داشت. همچنین ژل رویال سرعت رشد لاروها را افزایش میدهد؛ به گونهای که یک لارو تنها در مدت چند روز از یک نطفه کوچک به زنبور تبدیل میشود.
زنبوران پرستار وظیفه دارند به نوزادان زنبور نیز ژل رویال بدهند. این نوزادان با مصرف ژل رویال آمده میشوند تا خودشان هم در قالب یک پرستار ظاهر شده و به خواهرهای نوزاد خود کمک کنند. البته زنبورهای نوزاد علاوه بر ژل رویال، عسل و گرده نیز مصرف کرده و پس از چند روز دیگر تا پایان عمر خود از ژل رویال استفاده نمیکنند و تنها با مصرف گرده و عسل تغذیه خود را تامین مینمایند.
ژل رویال، غذای اصلی ملکه زنبورها
زنبور ملکه از یک نژاد با زنبورهای کارگر متولد میشود؛ اما زنبورهای کارگر عمر کوتاه چند ماهه دارند و زنبور ملکه تا ۶ سال هم میتواند به زندگی خود ادامه دهد. علاوه بر این، زنبور ملکه جثهای بزرگتر از زنبوران کارگر پیدا میکند تا برای وظایف محول شده به خود آماده شود. زنبوران کارگر همگی عقیم بوده و اصلا قدرت تخم ریزی ندارند؛ اما ملکه زنبور عسل قدرت بسیار بالای باروری داشته و تنها با یک بار جفت گیری با زنبور ماده، تا آخر عمر خود میتواند تخم ریزی داشته باشد. همه این ویژگیهای زنبور ملکه و ایجاد تفاوتها بین این زنبور با خواهران خود، به دلیل مصرف ژل رویال است. همه این موارد، اهمیت تغذیه زنبور عسل با ژل رویال را نشان میدهد.
قدمت استفاده از ژل رویال توسط انسان
در دوران موسوم به عهد عتیق، اولین نشانهها برای استفاده از ژل رویال به چشم میخورد. هرچند دقیق مشخص نیست که آیا افراد در این زمان دقیقا پی به خواص ژل رویال برده بودند یا خیر، اما نشانههایی از کاربرد ژل رویال برای روشن نگه داشتن مشعلها وجود دارد. همچنین در این دوران از ژل رویال برای درمان سوختگی استفاده میشده است. البته شواهد در این زمینهها بسیار اندک بوده و ممکن است با عسل اشتباه گرفته شده باشد.
پس از این زمان، کم کم انسانها توجه بیشتری به ژل رویال پیدا میکنند. از این ماده برای برطرف کردن مشکلات پوستی استفاده میشود. با این حال تا سالها گزارشی از مصرف خوراکی ژل رویال وجود نداشته است. البته ناگفته نماند که بسیاری از انسانها ناخواسته و در هنگام برداشت عسل طبیعی، ژل رویال را نیز درون عسل مخلوط کرده و از خواص فوق العاده این ماده به صورت خوراکی نیز بهره میبرده اند.
در قرون وسطی استفاده از ژل رویال در کشورهای اروپایی به شدت محدود میشود. با این حال طب سنتی شرقی توجه بیشتری به ژل رویال پیدا میکند. در آن زمان طب شرقی به ویژه چین، از شاه انگبین به عنوان یک ماده درمانی به ویژه برای حفظ جوانی و افزایش طول عمر بهره میبرد. با این حال به دلیل برخی موانع، اروپا که مهد تمدن و پیشرفت است، از خواص این ماده محروم میماند.
یافتههای تاریخی نشان میدهد که ژل رویال در قرن ۱۸ دوباره به مرکز توجه باز میگردد. با این حال، اطلاعات در مورد خواص ژل رویال مخفی نگه داشته میشود تا این ماده به عنوان یک ماده دارویی خاص، تا سالها تنها برای پاپ و در دربار پادشاهان به ویژه برای سلامت ملکه انگلستان مورد استفاده قرار گیرد.
به مرور زمان اطلاعات مختلفی در مورد خواص ژل رویال به بیرون از کاخ پادشاهان درز پیدا میکند و مردم نیز از این خواص آگاه میشوند. با این حال قیمت بالا و کمبود منابع ژل رویال، مانع اصلی برای رشد استفاده از این ماده در بین مردم میشود.
برخلاف بسیاری از فراوردههای طبیعی که شاید در گذشته مصرف بالاتر و بهتری داشته است، امروزه به لطف آگاهی مردم و پیشرفت تکنولوژی برای برداشت ژل رویال از کندو و همچنین افزایش تعداد کلنیهای زنبور عسل، استفاده از ژل رویال در اوج خود قرار دارد. همچنین تحقیقات زیادی بر روی خواص ژل رویال در جریان است که روز به روز به شناسایی خواص بیشتری از این ماده طبیعی منجر میشود. به نظر میرسد امروزه شاهد رشد استفاده از این ماده طبیعی در بین مردم هستیم و در سالهای آتی با شناخت بیشتر نسبت به این ماده، افراد مختلف برای درمان بیماریهای خود به سراغ ژل رویال خواهند آمد.
ویژگیهای فیزیکی و ترکیبات ژل رویال
از دیگر ویژگیهای ژل رویال میتوان به طعم ترش آن اشاره کرد. یکی از دلایلی که در گذشته کمتر به سمت مصرف خوراکی ژل رویال میرفتند، طعم ترش آن بوده است. البته نمیتوانیم از بوی تند و بسیار زیاد این ماده نیز بگذریم. چراکه همین حالا با دانش بر روی خواص ژل رویال هم ممکن است افرادی حاضر به تحمل این بو نباشند.
ویژگی دیگر ژل رویال که باید به آن توجه داشت، حالت فیزیکی آن است. ژل رویال به صورت عادی مایع است. با این حال پس از اینکه از کندو خارج شد، باید حتما رد دمای زیر صفر نگهداری شود. در غیر این صورت یا به مرور زمان فاسد میشود و یا در بهترین حالت، خواص خود را از دست میدهد.
از ویژگیهای فیزیکی ژل رویال که بگذریم، نوبت به ترکیبات این ماده میرسد. قبل از هرچیز باید بدانید که ترکیبات ژل رویال هنوز به صورت کامل کشف نشده است. بخشی از مواد درونی ژل رویال ناشناس باقی مانده و تحقیقات بر روی آنها ادامه دارد. به همین علت است که گفته میشود ممکن است روز به روز به آگاهی ما انسانها نسبت به خواص ژل رویال افزوده شود.
آنچه در مورد ترکیبات ژل رویال مشخص شده این است که تقریبا ۶۰ تا ۷۰ درصد این ماده را آب تشکیل داده که هیچ کاربردی ندارد. شاید به همین علت باشد که محققان تلاش کرده اند تا آب ژل رویال را بدون از دست رفتن خواص جداسازی کنند. به طور میانگین ترکیبات تشکیل دهنده ژل رویال در دسته بندی زیر قرار میگیرند:
آب – ۶۰ تا ۷۰ درصد
پروتئین – ۱۰ تا ۱۵ درصد
مواد قندی – ۱۰ تا ۱۵ درصد
چربی – ۳ تا ۶ درصد
ویتامین ها، نمکها و آمینواسیدها – جمعا ۲ تا ۳ درصد
دیگر مواد – ۵ تا ۱۰ درصد
این ترکیب بالا وابستگی شدیدی به نژاد زنبور عسل و همچنین منطقه جغرافیایی استقرار کندو دارد. البته به نظر میرسد میزان مصرف گرده گل نیز در این ترکیب اثرگذار باشد. انچه که مشخص است، ماده خشک ژل رویال که تنها ۳۰ درصد از وزن و حجم ژل رویال را تشکیل میدهد، اثرات درمانی برای ما به ارمغان میآورد. به همین علت دانشمندان بر روی جداسازی مواد موثر ژل رویال بدون از دست رفتن خواص کار کرده اند.
انواع ژل رویال را بشناسیم
ژل رویال مایع (خام)
ژل رویال خام اگرچه قابلیت مصرف خوراکی دارد؛ اما به دلیل احتمال فاسد شدن، باید در فریزر نگهداری شود. اگر قصد خرید ژل رویال خام را داشته باشید، باید حتما فکری برای نگهداری آن بکنید. فرقی نمیکند قصد دارید از این ماده به صورت خوراکی استفاده کنید یا برای مصارف موضعی از آن بهره میبرید؛ در هر صورت باید به نگهداری آن به صورت ویژه توجه کنید.
ژل رویال یخ زده
شما میتوانید ژل رویال یخ زده خریداری کنید. اگر شاه انگبین یخ زده بخرید، دیگر نگرانی از بابت انتقال این ماده از فروشگاه تا منزل را نخواهید داشت. بعد از اینکه به منزل رسیدید، کافی است ژل رویال را در دمای ۰ تا منفی ۵ درجه نگهداری کنید. این کار در فریزرهای معمولی نیز امکان پذیر خواهد بود.
پودر ژل رویال
این اتفاق دقیقا شبیه به زمانی است که با حرارت دادن آب نمک، آب این محلول را تبخیر کرده و به نمک موجود دسترسی پیدا میکنید. در این صورت هیچ گونه تغییری در خواص و ماهیت نمک ایجاد نمیشود. پودر کردن ژل رویال در دمای سرد نیز شباهت زیادی به این مثال دارد. شما با یک ماده موثر از ژل رویال مواجه هستید که هیچ تغییری در خواص آن ایجاد نشده است. کافی است کمی از پودر ژل رویال را با بزاق دهان خود ترکیب کنید تا دوباره به ژل رویال اولیه تبدیل شود.
مزایای پودر ژل رویال در مقایسه با ماده خام یا حتی یخ زده را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
پودر ژل رویال میتوان در دمای محیط بدون افت کیفیت نگه داشت. در واقع علت اصلی فسادپذیری ژل رویال، ترکیب آب با مواد موثر این ماده است. حذف رطوبت از ژل رویال، احتمال فسادپذیری آن را در دمای محیط کاهش میدهد. البته پودر ژل رویال باید دور از نور خورشید نگهداری شود. همچنین بهتر است به هیچ وجه با هوا تماس نداشته باشد. چراکه خیلی سریع رطوبت هوا را جذب کرده و دوباره به سمت فاسد شدن پیش میرود.
میزان ماده موثر پودر ژل رویال مشخص است. در ژل رویال خامدقیقا نمیتوانیم میزان آب موجود را در هر ۱ گرمی که مصرف میکنیم تشخیص دهیم و ممکن است هر بار مصرف، میزان متفاوتنی از ماده موثر را به بدن ما وارد کند.
ماده موثر پودر ژل رویال یا همان HAD۱۰ حدودا ۳ برابر ژل رویال خام یا مایع است. در نتیجه میتوان با مصرف کمتر ژل رویال، به خواص مد نظر دست یافت.
امکان مصرف خوراکی آن راحتتر است. البته در پودر ژل رویال هم همچنان، بوی تند و طعم ترش وجود دارد؛ اما قابل تحملتر از ژل خام است.
پودر ژل رویال به عنوان یک ماده موثر بسیار مناسب برای تولید دیگر محصولات نیز شناخته میشود. در واقع این نوع از ژل رویال هم برای مصرف خوراکی و هم برای استفاده در تولید محصولاتی مثل محصولات مراقبت از پوست مناسب و کارآمد است.
کپسول ژل رویال
در یکی از روشهای تولید کپسول از پودر ژل رویال استفاده شده و آن را به صورت تنها یا در ترکیب با دیگر مواد، عرضه مینمایند. با توجه به اینکه در تولید این نوع ژل رویال خوراکی، پودر ژل رویال به کار میرود، مشکلاتی از قبلی نگهداری و از بین رفتن خواص وجود ندارد. در نتیجه به راحتی میتوان از کپسول ژل رویال در دمای محیط نگهداری کرد.
نوع دیگر کپسول خوراکی ژل رویال که بیشتر در کشورهای اروپایی تولید و عرضه شده است، کپسولهای تولید شده با ژل رویال مایع هستند. متاسفانه برای تولید این نوع کپسولها از مواد نگهدارنده استفاده میشود. به همین علت، بسیاری از خواص اصلی ژل رویال در ترکیب این ماده با مواد نگهدارنده از بین رفته و به نحوی بی فایده میشود. با این حال هنوز هم برای خرید کپسول ژل رویال از داروخانههای اروپایی بیشتر به این نوع کپسولها دسترسی خواهید داشت.
عسل ژل رویال
برای درست کردن معجون عسل ژل رویال میتوانید خودتان دست به کار شوید. همانطور که گفته شد، کافی است ۲ تا ۳ گرم ژل رویال را با ۱۰۰ گرم عسل مخلوط کنید. البته باید دقت داشته باشید که این دو ماده به صورت همگون با هم مخلوط شوند تا خطر فاسد شدن شاه انگبین به صفر برسد.
خوشبختانه در حال حاضر، امکان خرید ترکیب عسل با ژل رویال نیز وجود دارد. محصول عسل ژل رویال میتواند کمک بزرگی برای درمان بیماریهای سخت و غیرقابل درمان باشد. شرکت شهدینه گلها با توجه به نیاز مشتریان خود به این محصول، اقدام به تولید اختصاصی عسل ژل رویال با بالاترین کیفیت کرده است.
طریقه مصرف ژل رویال
مصرف خوراکی ژل رویال
تعیین میزان و دوز مصرف خوراکی این ماده بسیار مهم است. در این زمینه باید با پزشک یا طبیب طب سنتی مشورت کنید. به هیچ وجه از دوزهای توصیه شده برای دیگران پیروی نکنید. ممکن است دوز مصرفی عسل ژل رویال برای باردار شدن بانویی یک مقدار باشد و برای بانویی دیگر متفاوت تعیین شود. برای خوصا دیگر ژل رویال نیز همین موضوع صادق است. در نتیجه در این زمینه حتما نظرات طبیب طب سنتی را جویا شوید.
مصرف موضعی ژل رویال
تزریق ژل رویال
دیگر روشها
پرداختن به تمامی خواص ژل رویال کمی سخت به نظر میرسد. اینکه دقیقا خواص ژل رویال چیست و چه کاربردهایی برای سلامتی انسان دارد را باید در مطلبی مجزا مورد بررسی قرار دهیم. با این حال تلاش کرده ایم تا به صورت خلاصه به برخی از نکات در مورد خواص ژل رویال بپردازیم. شاید این ماده لیمویی رنگ در ابتدا آنقدرها مادهای خاص محسوب نشود؛ اما خواصی از خود بروز میدهد که بسیاری از پزشکان را حیرت زده میکند. برخی این ماده را به عنوان یک ماده معجزه گر در درمان برخی بیماریها مثل ناباروری مینامند.
ژل رویال که سرشار از انواع ویتامین، پروتئین، اسیدهای آمینه و آنتی اکسیدان است. همین ترکیبات ژل رویال باعص شده تا این ماده هم به عنوان یک ماده دارویی ارگانیک و هم به عنوان یک مکمل غذایی مورد استفاده قرار گیرد. ژل رویال میتواند در نقش پیشگیرانه به عنوان مکمل غذایی در سفره خانوادهها اضافه شود. همچنین این ماده در نقش یک داروی موثر نیز عمل میکند. در ادامه به برخی از خواص درمانی مهم ژل رویال که در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، اشاره میکنیم.
ژل رویال و درمان ناباروری
البته این تصور که ژل رویال فقط برای مردان خاصیت دارد، یک تصور اشتباه است. درست است که ژل رویال برای درمان ناباروری و برطرف کردن مشکلات زنانه بسیار عالی است؛ اما خواص این ماده برای درمان ناباروری مردان نیز نباید فراموش شود. از انواع ژل رویال میتوان برای دسترسی به این خاصیت استفاده کرد و نتایج شگفت انگیز آن را لمس نمود.
جنگ با فراموشی
مطالعات نشان میدهند که مصرف ژل رویال کمک میکند تا احتمال بروز آلزایمر در افراد مختلف به شدت کاهش پیدا کند. همچنین برخی از مشاهدات نشان داده که افراد مبتلا به آلزایمر با مصرف شاه انگبین، بهبود پیدا کرده اند یا روند پیشرفت بیماریهای آنها کند شده است. تمامی این مطالعات، از کاربر ژل رویال برای مبارزه با آلزایمر و فراموشی حکایت دارند. البته این به شرطی است که از این ماده به صورت منظم استفاده شود.