سیلاب همچنان پایین دست کرخه را تهدید می‌کند
سیلاب همچنان پایین دست کرخه را تهدید می‌کند
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان نسبت به کم بودن تاب‌آوری رودخانه کرخه در مقابل سیلاب هشدار داد و گفت: رودخانه کرخه همچنان توان عبوردهی جریان‌های عادی را ندارد و در صورت اجرا نشدن کانال سیلاب‌بر، ممکن است بخش هایی از این حوضه در زمان سیلاب، با مشکل روبه‌رو شود.

به گزارش نبض انرژی، فرهاد ایزدجو روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اجرایی نشدن کانال سیلاب‌بر خسرج به دلیل تامین نشدن اعتبار، بیان کرد: در صورت اجرا نشدن این کانال سیلاب‌بر، رودخانه کرخه در شرایط عادی هم می تواند مشکل ساز شود.

وی افزود: ظرفیت فعلی کرخه، آبگذری حدود ۴۵۰ مترمکعب برثانیه است، در حالی که باید بتواند جریان های عادی تا ۶۵۰ مترمکعب برثانیه را عبور دهد.

ایزدجو ادامه داد: اجرای کانال سیلاب‌بر خسرج برای افزایش تاب آوری مناطق پایین دست رودخانه کرخه ضروری است، این در حالیست که هنوز هیچ اعتباری برای این طرح اختصاص نیافته است.

به گفته وی کانال سیلاب‌بر خسرج در مدت یک سال به اتمام نمی رسد اما می توان بخش هایی از این پروژه را که دارای اولویت بیشتری است اجرا کرد.

وی با بیان اینکه هیچ اعتباری برای مقابله با سیلاب به این سازمان اختصاص داده نشده، افزود: یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار به سازمان آب و برق بابت خسارات سیلاب، اعم از ترمیم شکستگی کانال ها و بازسازی تاسیسات شبکه های آبیاری و زهکشی، رسوب برداری در برخی مقاطع رودخانه ها، بازسازی تاسیسات خسارت دیده سدها و حفاظت برخی از بازهای فرسایشی بحرانی رودخانه ها اختصاص یافته که هنوز به مرحله پرداخت نرسیده است.

ایزدجو همچنین با اشاره به گزارش اداره کل هواشناسی خوزستان درباره پیش بینی وضعیت بارش های سال آبی آینده، گفت: بر اساس گزارشی که در شورای آب و برق خوزستان ارایه شد، وضعیت بارش در مهر امسال نرمال و در آبان کمی بیش از نرمال است، البته برخی مدل های هواشناسی، پیش بینی متفاوتی دارد.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان، مهمترین اقدام برای مقابله با سیلاب احتمالی، در شرایط فعلی را مدیریت سدها بیان کرد و افزود: لایروبی برخی بازه های بحرانی و ساماندهی برخی از بازه های فرسایشی رودخانه ها نیز از دیگر اقدامات برای مقابله با سیل احتمالی است.

وی اضافه کرد: شاخه های انتهایی رودخانه کرخه و ورودی به تالاب هورالعظیم و همچنین ورودی رودخانه حفار خرمشهر به اروندرود جزو بازه های بحرانی است که لایروبی آنها با وجود تامین نشدن اعتبار آغاز شده است.

ایزدجو بیان کرد: اعتباری که امسال برای لایروبی رودخانه های خوزستان مصوب شده ٢٩٥ میلیارد ریال است که هنوز پرداخت نشده است.

وی ادامه داد: ساخت و ترمیم سیل بندها جزو وظایف سازمان آب و برق نیست، اما در صورت اختصاص اعتبار می توانیم در این زمینه کمک کنیم ضمن اینکه بر اساس مصوبات قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل زده، استانداری و بنیاد مسکن خوزستان مسئولیت ترمیم برخی از سیل بندها را به عهده گرفته و اقداماتی انجام داده اند.

زمستان و بهار گذشته طغیان رودخانه کرخه، بر روستاها و زمین های کشاورزی شوش، اهواز، حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه در خوزستان تاثیرگذاشت. سیلاب کرخه امسال به اهواز رسید و بخشی از محله های جنوب غرب و جاده اهواز – اندیمشک و راه آهن را به زیر آب برد.

دبی خروجی سد کرخه تا بیش از ۲ هزار مترمکعب درثانیه بالا رفت.

شورای مدیریت بحران خوزستان با تشکیل کارگروه مقابله با سیلاب، ۱۳ مرداد نخستین اخطار سیل این استان را برای سال آبی آینده (اول مهر تا پایان شهریور آینده) صادر کرد.

طرح انحراف سیلاب خسرج، به طول ۷۰ کیلومتر، سیلاب رودخانه کرخه را از طریق مسیل «خسرج» از بالادست حمیدیه در روستای «شیخ طعمه» به مخزن شماره یک هورالعظیم هدایت می کند، تا در صورت وقوع سیلاب، خسارتی به روستاها و زمین های کشاورزی، وارد نشود.

این کانال در سیلاب های با دوره بازگشت ۲۵ ساله و در شرایطی که دبی خروجی سد کرخه از یک هزار و ۵۰۰ مترمکعب درثانیه بالاتر رود، فعال می شود و می تواند ۸۶۰ مترمکعب درثانیه از حجم سیلاب را به هورالعظیم منتقل کند.