جهش در تولید تریاک با استفاده از انرژی خورشیدی
جهش در تولید تریاک با استفاده از انرژی خورشیدی
افغانستان با استفاده از انرژی خورشیدی انقلاب بزرگی در تولید تریاک ایجاد کرده که به گزارش سازمان ملل دوسوم تریاک جهان را تأمین می‌کند.

به گزارش نبض انرژی،  استفاده کشاورزان افغانستان از انرژی خورشیدی توانسته انقلاب بزرگی در تولید تریاک این کشور ایجاد کند و کشاورزانی که تا چند سال گذشته به دلیل خشکسالی و کمبود آب، تولید تریاک‌شان به حداقل رسیده بود اکنون تولید و درآمد بیشتری پیدا کردند.

براساس اعلام UNODC، بخشی از سازمان ملل متحد که ردیابی فعالیت‌های مواد مخدر را ردیابی می‌کند، افغانستان تقریباً 80 درصد تریاک این کشور از منطقه جنوب غرب این کشور می‌آید. در مجموع افغانستان دوسوم عرضه تریاک قاچاق و غیرقانونی جهان را برعهده دارد.

براساس این گزارش، کل کشت ‌و کار تریاک در منطقه افغانستان بر اساس آمارهای 2018 حدود 263 هزار هکتار  بوده که در سال‌های گذشته به طور چشمگیری به دلیل کمبود خشکسالی و ضعف در مدیریت آب تحت‌تأثیر قرار گرفتند و مطابق آن میزان برداشت و درآمد کشاورزان به شدت کاهش یافته است.

براساس این گزارش، سیستم آبیاری مزارع تریاک در افغانستان بیشتر از طریق قنات بوده که باعث شده کشاورزان محلی دیگر نتوانند به آسانی کشاورزی کنند. همچنین سیستم‌هایی وجود دارد که با استفاده از حفر چاه‌ها در فواصل طولانی و استفاده از تونل‌هایی این آبها را منتقل می‌کنند.

در مدت اخیر، راهکاری را برای مشکل کم‌آبی کشاورزان پیدا کرده‌اند که استفاده از انرژی خورشیدی است. پنل‌های انرژی خورشیدی به پمپ‌های آبی وصل هستند که می‌توانند آب را از زیر زمین به بیرون بکشند. البته این نوع آبیاری زمانی استفده می‌شود که کانال‌های آب در وسط تابستان خشک می‌شود. بدین منظور کشاورزان چاه‌هایی را به عمق یکصد متر حفر کرده‌اند و بالای سر آنها پنل‌ها ی خورشیدی وجود دارد که به پمپ‌های الکتریکی متصل هستند که انرژی خود را از پنل‌های خورشیدی می‌گیرند و بعضی از این پنل‌ها به دو پمپ وصل شده است. استفاده از این روش انرژی خورشیدی توانسته مشکلات کم‌آبی کشاورزان به ویژه تریاک‌کاران را مرتفع کند و محصولات آنها با این روش به شدت افزایش یافته است.

پیش از این کشاورزان مجبور بودند که پمپ آبهای خود را توسط ژنراتورهای دیزلی فعال کنند که اولا که سوخت آن بسیار گران است، دوم اینکه کار بسیار سخت و طاقت‌فرسایی است. اما اکنون کشاورز می‌تواند منبع انرژی خود را با استفاده از 18 پنل خورشیدی ذخیره کند که برای به کارگیری دو پمپ الکتریکی کافی است.

این گزارش می‌نویسد که استفاده از انرژی خورشیدی به سرعت در افغانستان رشد کرده و از زمانی که یک کشاورز افغانستانی از این پنل‌ها در سال 2013 استفاده کرد تا اکنون تنها 67 هزار پنل خورشیدی در دره هلمند نصب شده است.

برق کشور افغانستان بخشی از طریق داخل و بخشی هم از طریق  واردات تأمین می‌شود. عمده‌ترین کشورهای تأمین کننده برق افغانستان چهار کشور جمهوری اسلامی ایران،‌تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان است. این کشور روی انرژی‌های تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی متمرکز شده است. اواخر سال 2019 وزیر آب و انرژی افغانستان مناقصه پروژه 40 مگاواتی انرژی خورشیدی را در ایالت هرات برگزار کرد.

افغانستان جزو فقیرترین کشورهای جهان است که اقتصاد آن به شدت وابسته به بخش کشاورزی است. کشت تریاک به عنوان منبع اصلی درآمد برای کشاورزان افغانستان شده و نقش کلیدی را در اقتصاد ملی این کشور بازی می‌کند.

منبع: فارس